Akcenta top

Spotřebitelská inflace – červen 2020

Spotřebitelská inflace – červen 2020
Miroslav Novák
Miroslav Novák

10. 07. 2020

Spotřebitelská inflace – červen 2020

Za červnovým růstem inflace stály podobně jako v květnu v první řadě vyšší ceny alkoholu a tabákových výrobků, když tyto položky oproti dubnu v souhrnu vzrostly o 2,9 %. Abstinovat a nekouřit se tak vyplatí nejenom kvůli zdraví. Pod vyšší ceny těchto položek se podepsalo zvýšení spotřebních daní, které se sice uskutečnilo již na začátku letošního roku, avšak do koncových cen alkoholu a tabáku se výraznější propsalo v květnu a nyní i v červnu.

Spotřebitelské ceny v červnu oproti květnu velmi svižně vzrostly o 0,6 % a i v meziročním srovnání došlo ke zrychlení inflace na 3,3 %. Meziroční růst spotřebitelských cen se tak v červnu po květnu vrátil nad 3 %, tj. nad horní hranici tolerančního pásma České národní banky.

Za červnovým růstem inflace stály podobně jako v květnu v první řadě vyšší ceny alkoholu a tabákových výrobků, když tyto položky oproti dubnu v souhrnu vzrostly o 2,9 %. Abstinovat a nekouřit se tak vyplatí nejenom kvůli zdraví. Pod vyšší ceny těchto položek se podepsalo zvýšení spotřebních daní, které se sice uskutečnilo již na začátku letošního roku, avšak do koncových cen alkoholu a tabáku se výraznější propsalo v květnu a nyní i v červnu. V meziměsíčním srovnání rostly i ceny v dopravě a v oddílu rekreace a kultura.

V meziročním srovnání dvouciferným tempem rostly ceny tabákových produktů a výraznější růst si připsaly i alkoholické nápoje. Dražší byly i ceny oblečení a obuvi. A meziročně dražší byly i v rámci segmentu potravin masné produkty. V rámci příspěvku do inflace je možné v červnu identifikovat tři hlavní zdroje a to citlivé položky jako jsou potraviny a bydlení s energiemi a potom alkohol s tabákem. Dolů naopak inflaci táhly meziročně levnější pohonné hmoty, ačkoliv již ne tak silně jako v předchozích měsících.

Dramatický propad cen ropy, pandemie Covidu-19 s dopadem na cenový a hospodářský růst a slabší kurz koruny, to vše jsou faktory, které pořádně zamíchaly kartami ohledně vývoje spotřebitelské inflace pro zbytek letošního roku. V červnu ještě sice došlo k vzedmutí inflace nad 3 %, ale druhá polovina letošního roku již bude ve znamení zpomalování inflace ke 2 %, tj. k inflačnímu cíli České národní banky. Inflační tlaky v domácí ekonomice budou ve druhé polovině % letošního roku poměrně rychle odeznívat. V závěru roku by se mohla inflace dokonce dostat pod 2 %, což bylo ještě na začátku února nemyslitelné.

Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností