Akcenta top

Podíl nezaměstnaných osob - prosinec 2015

Podíl nezaměstnaných osob - prosinec 2015

Konec roku je tradičně obdobím, kdy dochází kvůli negativním sezonním faktorům k nárůstu nezaměstnanosti. Prosincový růst nezaměstnanosti tak lze přičíst výhradně negativní sezónnosti. Situace na pracovním trhu však zůstává pozitivní a optimistické jsou i vyhlídky pro letošní rok.

Nezaměstnanost se v závěru roku zvýšila, když podíl nezaměstnaných osob v prosinci vzrostl na 6,2 %. Bez práce bylo 453,1 tis. osob. Současně došlo i k mírnému poklesu nabídek volných pracovních míst. Nabídka pracovních pozic však zůstává minimálně, co se kvantity týče velmi solidní, když pracovní úřady v souhrnu evidují přes 100 tis. míst.

Konec roku je tradičně obdobím, kdy dochází kvůli negativním sezonním faktorům k nárůstu nezaměstnanosti. Prosincový růst nezaměstnanosti tak lze přičíst výhradně negativní sezónnosti. Situace na pracovním trhu však zůstává pozitivní a optimistické jsou i vyhlídky pro letošní rok. Vycházím z předpokladu, že domácí ekonomika poroste velmi solidním tempem i letos, což se odrazí na dalším poklesu nezaměstnanosti a tvorbě nových pracovních míst. Zkraje letošního roku podíl nezaměstnaných osob velmi pravděpodobně zůstane nad šestiprocentní hladinou. V březnu a v dalších měsících se však podíl nezaměstnaných vrátí zpět pod 6 % a během roku bude dále klesat směrem k 5 %.

V souvislosti s poklesem nezaměstnanosti a rostoucím počtem volných pracovních míst se stále více podnikům nedostává kvalifikovaných zaměstnanců. Pokračující nedostatek pracovníků by se tak letos měl odrazit na rychlejším růstu mezd.

 
 
 
 
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností