Akcenta top

Nezaměstnanost - září 2014

Nezaměstnanost - září 2014

Nová pracovní místa v posledních měsících vznikala především ve zpracovatelském průmyslu, avšak se sílící domácí poptávkou lze očekávat tvorbu nových míst i v oblasti služeb. Navzdory optimistickým předpokladům si však na výraznější pokles podílu nezaměstnaných osob pod sedmiprocentní hranici budeme muset počkat až do roku 2015.

Zářijová data o nezaměstnanosti potvrzují trend lepšící se situace na domácím pracovním trhu. Podíl nezaměstnaných osob v září poklesl na 7,3 % ze srpnových 7,4 %. Zvýšil se počet hlášených volných pracovních míst na 56,6 tis. a na druhé straně poklesl celkový počet uchazečů o zaměstnání na 529 tis. Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy je meziročně počet nezaměstnaných nižší.

Zářijová data z pracovního trhu jsou tradičně negativně ovlivněna přílivem absolventů na úřady práce. Letošní září však v tomto směru potvrdilo pozitivní trend, když absolventů a mladistvých úřady práce evidovaly jen 33 tis., což je v meziročním srovnání o 8,1 tis. méně. Tvorba nových pracovních míst tak dokázala vykompenzovat příliv absolventů.

Situace na pracovním trhu se od začátku letošního roku pomalu zlepšuje. Na jedno volné pracovní místo v září připadalo devět uchazečů, což je nejnižší počet od roku 2009. Nová pracovní místa v posledních měsících vznikala především ve zpracovatelském průmyslu, avšak se sílící domácí poptávkou lze očekávat tvorbu nových míst i v oblasti služeb. Navzdory optimistickým předpokladům si však na výraznější pokles podílu nezaměstnaných osob pod sedmiprocentní hranici budeme muset počkat až do roku 2015.

 

Miroslav Novák analytik
společnosti AKCENTA CZ
miroslav.novak@akcenta.eu
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností