Akcenta top

Maloobchodní tržby – srpen 2015

Maloobchodní tržby – srpen 2015

Meziroční růst tržeb byl sice v srpnu nejslabší od začátku roku, avšak velkou měrou se na tom podílelo teplé letní počasí v kombinaci s dovolenými. Výsledkem tak bylo slabší tempo růstu nepotravinářského zboží.

Čeští spotřebitelé letos v létě nešetřili. Maloobchodní tržby v srpnu vzrostly oproti červenci o 0,9 % a v meziročním srovnání o 3,3 %. Meziroční růst tržeb byl sice v srpnu nejslabší od začátku roku, avšak velkou měrou se na tom podílelo teplé letní počasí v kombinaci s dovolenými. Výsledkem tak bylo slabší tempo růstu nepotravinářského zboží. Hůře se tak v srpnu prodávala například obuv a oděvy. Ve srovnání s jinými měsíci byly slabší i prodeje přes internet a pomocí zásilkové služby. Na druhé straně se teplé počasí nijak negativně nepromítlo do prodeje potravin. Mírně slabší srpnový údaj o tržbách tak bude kompenzován vyšším růstem nákupů během podzimu.

Pokud se podíváme na vývoj od začátku letošního roku, tak je evidentní, že se české domácnosti oproti předchozím letům nebojí utrácet. Mají přitom oporu ve výrazném zlepšení situace na pracovním trhu, když na jedné straně poklesly obavy ze ztráty zaměstnání a na straně druhé straně se začaly zvyšovat mzdy. Když k předchozím důvodům připočteme jen zcela minimální růst spotřebitelských cen, tak zde máme řadu silných faktorů, které podporují rychlý růst maloobchodu i v posledním čtvrtletí letošního roku.

AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností