Akcenta top

Koruna nejsilnější k euru od listopadu 2013

Koruna nejsilnější k euru od listopadu 2013

Zatímco se na začátku letošního roku koruna vůči euru nacházela po výrocích českých centrálních bankéřů na šestiletém minimu, tak v polovině února je vše naopak. Koruna posílila na nejsilnější úrovně od listopadu 2013, tj. od té doby kdy ČNB zavedla interveční režim. Koruna přitom včera netěžila z lepších ekonomických dat, ale z výroku prezidenta M. Zemana, který prohlásil, že do bankovní rady ČNB bude nově jmenovat jen takové osoby, které budou proti devalvaci české měny a budou podporovat vstup ČR do eurozóny. Z aktuálních členů bankovní rady ČNB končí mandát nejdříve guvernérovi M. Singerovi a K. Janáčkovi, a to shodně v červenci příštího roku.

Znamená to tedy, že intervenční režim bude za rok v červenci ukončen? Domnívám se, že nikoliv. Intervence totiž budou mít stále obhájce v nadpoloviční většině členů rady. Konkrétně se jedná o M. Hampla, L. Lízala, J. Rusnoka a V. Tomšíka. A čtyři jsou více než tři (bankovní rada má sedm členů). Klíčový bude až únor v roce 2017, kdy končí mandát L. Lízalovi a kdy by se tak obhájci intervencí mohli dostat do menšiny. To vše samozřejmě za předpokladu, že se budeme stále nacházet v intervenčním režimu.

Co se týče aktuálního vývoje koruny, jedná se podle mě jen o dočasné posílení a do konce února očekávám návrat české měny do pásma 27,50 – 28 CZK/EUR. 

AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností