Akcenta top

Komentář k zasedání bankovní rady ČNB (2.11.2017)

Komentář k zasedání bankovní rady ČNB (2.11.2017)

Česká národní banka (ČNB) na dnešním zasedání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 0,25 p.b. na 0,50 %. Lombardní sazba byla zvýšena o 0,50 p.b. na 1,00 % a diskontní sazba byla ponechána na úrovni 0,05 %. 

Koruna po tiskové konferenci ČNB sice vůči euru oslabila, avšak tyto ztráty vnímám jako dočasné. ČNB se nijak nevymezuje proti aktuálnímu kurzu koruny a s jejím dalším pozvolným posilováním je smířena. Posilování koruny by mohlo do určité míry suplovat pomalejší zvyšování úrokových sazeb ČNB s ohledem na stále velmi uvolněnou měnovou politiku Evropské centrální banky.

Koruna po tiskové konferenci s guvernérem ČNB J. Rusnokem a po zveřejnění nové makroekonomické prognózy vůči euru oslabila zhruba o 20 haléřů, když se obchodování přesunulo z hladiny 25,50 na 25,70 Kč/EUR. Z makroekonomické prognózy, konkrétně z vývoje úrokových sazeb 3M PRIBOR totiž vyplývá, že rychlejší zvyšování úrokových sazeb nás v nejbližších čtvrtletích spíše nečeká. Ze slov guvernéra J. Rusnoka je zřejmé, že se ČNB nechce s rychlejším zvyšováním úrokových sazeb unáhlit s ohledem na stále probíhající kvantitativní uvolňování a záporné úrokové sazby v eurozóně. Pokud by ČNB rychleji zvyšovala úrokové sazby, vedlo by to k prohlubování úrokového diferenciálu ve prospěch koruny oproti euru a tím pádem i možnému vyššímu tlaku na její posílení.

Při pohledu na novou makroekonomickou prognózu je však zřejmé, že ČNB vidí vývoj domácí ekonomiky velmi pozitivně. Oproti předchozí srpnové prognóze došlo ke zvýšení hodnot téměř u všech sledovaných makroekonomických veličin (spotřebitelská inflace, HDP) s výjimkou tříměsíční sazby Pribor. ČNB zároveň uvádí, že velmi dobrá situace na pracovním trhu s velmi nízkou nezaměstnaností a rychlým růstem mezd může předpokládaný růst inflace zvýšit.

Celkově novou makroekonomickou prognózu v kombinaci s tiskovou konferencí vnímám jako impuls k dalšímu posilování koruny v nadcházejících týdnech, ačkoliv prvotní reakce koruny byla negativní. I nadále vidím prostor pro další zvýšení úrokových sazeb na prosincovém zasedání, ačkoliv se pravděpodobnost tohoto kroku ČNB po dnešku snížila.

AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností