Akcenta top

Komentář k zasedání bankovní rady ČNB (1.2.2018)

Komentář k zasedání bankovní rady ČNB (1.2.2018)

ČNB sice v únoru zvyšuje úrokové sazby, avšak jejich dalšího zvýšení se pravděpodobně v brzké době nedočkáme.

Zároveň je ze zasedání bankovní rady cítit že centrální bankéři nechtějí dále výrazně prohlubovat rozdíl mezi měnovou politikou ČNB a ECB a pouštět se tak do rizika přílišného utažení měnových podmínek. ČNB totiž i nadále zůstává jednou z mála centrálních bank v Evropě, která zvyšuje úrokové sazby, zatímco ostatní regionální centrální banky jako polská NBP či maďarská MNB utahování měnové politiky všemožně oddalují.


ČNB na dnešním zasedání nepřekvapila a v souladu s očekáváními zvyšuje úrokové sazby. Konkrétně hlavní úroková sazba byla zvýšena o 0,25 p.b. na 0,75 %, lombardní sazba byla zvýšena o 0,50 p.b. na 1,50 %, zatímco diskontní sazba byla ponechána na úrovni 0,05 %.

Je zřejmé, že pro rychlejší zvyšování úrokových sazeb v letošním roce není pravděpodobně v bankovní radě ČNB zatím dostatečná podpora. Do konce letošního roku nás tak pravděpodobně čeká již jen jedno zvýšená hlavní úrokové sazby o 0,25 p.b. na 1,00 %. Změnit to může kurz koruny či vývoj v domácí ekonomice. Silnější koruna oproti prognóze ČNB může dokonce zapříčinit, že se sazby nebudou zvyšovat ani jednou. Slabší kurz koruny by naopak mohl přinutit ČNB i k dvojímu zvýšení sazeb. Druhým faktorem je vývoj v domácí ekonomice, především vývoj mezd a jejich dopad do spotřebitelské inflace.

ČNB se na dnešním zasedání po více jak čtyřech letech vrátila ke zveřejňování vývoje kurzu koruny vůči euru. S prognózovaného kurzu koruny vyplývá, že ČNB je smířena s pozvolným posilováním koruny lehce pod hladinu 25 CZK/EUR v průběhu letošního roku a tím pádem ani současné hodnoty pro ni nepředstavují zásadnější problém.

To, jak se budou vyvíjet inflační tlaky v domácí ekonomice, bude do značné míry záviset i na vývoji mezd. Již loni jsme byli svědky zrychlování mzdového růstu a s ohledem na další pokles nezaměstnanosti lze podobně rychlý vývoj, ne-li rychlejší, očekávat i letos. Pokud by letos mzdy výrazněji překonávaly odhady ČNB, mohla by být bankovní rada přinucena k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb.

Celkově mělo dnešní zasedání ČNB neutrální dopad na kurz koruny, i když během tiskové konference koruna krátce posílila pod hladinu 25,20 CZK/EUR. Koruna tak opět o něco vylepšila svá post-intervenční maxima. Posílení koruny k úrovni 25 CZK/EUR však v nadcházejících dnech rozhodně nelze vyloučit. Zároveň je ze zasedání bankovní rady cítit že centrální bankéři nechtějí dále výrazně prohlubovat rozdíl mezi měnovou politikou ČNB a ECB a pouštět se tak do rizika přílišného utažení měnových podmínek. ČNB totiž i nadále zůstává jednou z mála centrálních bank v Evropě, která zvyšuje úrokové sazby, zatímco ostatní regionální centrální banky jako polská NBP či maďarská MNB utahování měnové politiky všemožně oddalují.

AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností