Akcenta top

Komentář k indexu spotřebitelských cen - září 2017

Komentář k indexu spotřebitelských cen - září 2017

V meziročním srovnání zůstávají hlavním tahounem růstu spotřebitelské inflace potraviny, které se na zvyšování inflace podílejí zhruba ze dvou pětin.


Spotřebitelské ceny se v září oproti srpnu sice o 0,1 % snížily, avšak v meziročním srovnání růst cen zrychlil na 2,7 %. Inflace tak i v září zůstává bezpečně nad inflačním cílem České národní banky, tj. nad 2 %.

Hlavní podíl na meziměsíčním poklesu souhrnného cenového indexu mají dovolené, jejichž ceny se na závěr letní sezóny tradičně snižují. Pokles cen dovolených nedokázalo v září plně vykompenzovat ani dražší máslo a pohonné hmoty.

V meziročním srovnání zůstávají hlavním tahounem růstu spotřebitelské inflace potraviny, které se na zvyšování inflace podílejí zhruba ze dvou pětin. Do inflace se však stále více promítají i náklady spojené s bydlením a energiemi. Meziročně podražily i stravovací služby a také pohonné hmoty, které se promítají do dražší dopravy.

Meziroční inflace výrazně nad 2 % se udrží i v závěrečném čtvrtletí letošního roku. Pro Českou národní banku to znamená, že může i s ohledem na silný hospodářský růst bez problémů dále zvyšovat úrokové sazby.

AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností