Akcenta top

Ranní zprávy 30.08.2023

Ranní zprávy 30.08.2023
CZ2023_08_30

Klíčové události

  • ČR: Domácí ekonomika ve 2. čtvrtletí dle zpřesněného odhadu vzrostla o 0,1 % k/k, meziročně klesla o 0,4 %.
  • Německo: Spotřebitelská důvěra dle agentury GfK v září klesá na -25,5 b.
  • Maďarsko: Tamní centrální banka (MNB) ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na 13,0 %. Jednodenní úrokovou sazbu snížila o 100 bazických bodů na 14,0 %.
  • USA: Index cen nemovitostí v červnu vzrostl o 0,3 % m/m a o 3,1 % r/r. Spotřebitelská důvěra CB v srpnu klesla na 106,1 b. Počet volných pracovních míst JOLTS se v červenci snížil na 8,827 mil.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: České koruně se sice zprvu na měnovém páru s eurem nedařilo, když dopoledne oslabila nad hladinu 24,15 CZK/EUR, po poledni však v jejím případě převládl posilující trend a v závěru odpoledne se pohybovala na úrovni 24,10 CZK/EUR. Domácí ekonomika na základě zpřesněného odhadu ve 2. čtvrtletí letošního roku oproti 1. čtvrtletí vzrostla o 0,1 %, avšak v meziročním srovnání poklesla o 0,4 %. Meziroční struktura HDP vyznívá podobně jako tomu bylo v 1. čtvrtletí, tj. pokles spotřeby domácností a úbytek zásob oproti pozitivnímu příspěvku zahraničního obchodu. Ve 2. čtvrtletí do meziročního růstu HDP kladně přispívala ještě vládní spotřeba a tvorba hrubého fixního kapitálu. První polovina letošního roku se tak nesla ve znamení de facto stagnují ekonomiky a ve stejném duchu se bude pravděpodobně odehrávat i druhá polovina roku. Pozitivem je, že ve 2. čtvrtletí po dlouhé době (naposledy se tak stalo ve 3. čtvrtletí 2021) mezikvartálně vzrostla spotřeba domácností a to o 0,2 % k/k, která od poloviny roku 2021 kontinuálně klesala. Možná lepší než o růstu, je vhodnější mluvit o stabilizaci spotřeby domácností, ovšem stabilizaci na velmi nízkých úrovních. V souhrnu bude letos domácí ekonomika pravděpodobně stagnovat. USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se včera české měně rovněž dařilo, a to primárně v reakci na vývoj na eurodolaru. Nejprve totiž dopoledne oslabovala k hladině 22,40 CZK/USD, odpoledne však ztráty umazala, a naopak posílila k úrovni 22,25 CZK/USD a posilující trend koruny pokračoval i později. Na měnovém páru s polským zlotým koruna stejně jako ve čtvrtek zakončila na hladině 5,40 CZK/PLN.   
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint posílil, když zamířil z hladiny 383 HUF/EUR do blízkosti úrovně 381,5 HUF/EUR. Na měnovém páru polského zlotého a eura se obchodovalo v rozmezí 4,465 – 4,475 PLN/EUR.     
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se dařilo euru, které si připsalo zisky zejména odpoledne, kdy zklamala čísla z amerického trhu. V pozdějších odpoledních hodinách mířilo nad úroveň 1,085 USD/EUR. Nepříjemně překvapil počet nových pracovních míst JOLTS, který poklesl již třetí měsíc v řadě a data jsou tak signálem pro Fed, že se trh práce postupně ochlazuje. Zklamání přinesla i srpnová důvěra amerických spotřebitelů.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Index ekonomického sentimentu (srpen), Spotřebitelská důvěra – finální údaj (srpen)
  • Německo: Index spotřebitelských cen – předběžný odhad (srpen)
  • USA: Tvorba pracovních míst v soukromém sektoru ADP (srpen), Hrubý domácí produkt – zpřesněný odhad (2. čtvrtletí), Zahraniční obchod se zbožím (červenec), Rozjednané prodeje nemovitostí (červenec)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností