Akcenta top

Ranní zprávy 29.01.2021

Ranní zprávy 29.01.2021
CZ2021_01_29

Klíčové události

  • Eurozóna: Index ekonomického sentimentu v lednu poklesl na 91,5 z prosincových 92,4 bodu.
  • Německo: Spotřebitelské ceny v lednu podle předběžného odhadu vzrostly o 0,8 % m/m a o 1,0 % r/r.
  • USA: Hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí vzrostl o 4 % anualizovaně. Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti do 23. ledna činil 847 tis. Obchodní bilance v lednu byla schodková ve výši 82,47 mld. dolarů. Prodeje novostaveb v prosinci vzrostly o 1,6 % m/m.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Obchodování koruny vůči euru bylo ve čtvrtek klidnější. Po středečním výletu koruny pod hranici 26 CZK/EUR se ve čtvrtek obchodovalo v rozmezí 26,05 – 26,15 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář bývá vždy v závěru každého měsíce prázdnější a leden není v tomto směru výjimkou. I nadále platí, že Covid19 nemá na korunu již zdaleka takový dopad jako tomu bylo v loňském roce a pokud vláda v nadcházejících týdnech neoznámí totální lockdown včetně přerušení výroby jako loni na jaře, tak to tak pravděpodobně i zůstane.
  • USDCZK&PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna ve čtvrtek pro změnu posílila a obchodování se přesunulo pod hladinu 21,50 CZK/USD. V posledních dvou týdnech převládá na měnovém páru s dolarem tzv. choppy obchodování, tj. prudké pohyby na obě strany bez jasného směru a lze předpokládat, že tomu tak bude i dnes. Důležité hladiny jsou 21,40 CZK/USD na spodní a 21,70 CZK/USD na horní straně. Vůči polskému zlotému ve čtvrtek převažovaly obchody v rozmezí 5,73 – 5,75 CZK/PLN.
  • EURHUF&EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint ve čtvrtek posílil téměř o 0,7 % a v závěru odpoledne zamířil pod hladinu 359 HUF/EUR. Polský zlotý po ranním testování hladiny 4,56 PLN/EUR posílil směrem k 4,54 PLN/EUR ke konci odpoledne.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se ve čtvrtek obchodovalo v rozmezí 1,208 – 1,214 USD/EUR. I nadále se pohybujeme v postranním trendu a dokud nebude zřetelně prolomena hladina 1,206 USD/EUR na spodní či 1,222 USD/EUR na horní straně, tak bude mít obchodování podobný charakter jako v posledních dnech. V USA byl zveřejněn předběžný odhad HDP za loňský rok. Pokles o 3,5 % je sice nejhlubší od roku 1946, což je však vzhledem k okolnostem stále ještě velmi solidní výsledek a pokles není zdaleka tak hluboký jako v EU. Zároveň je třeba mít na paměti, že USA loni skrz fiskální programy napumpovaly do ekonomiky daleko větší objem peněz v poměru k HDP než EU.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Peněžní nabídka M3 (prosinec)
  • Německo: Míra nezaměstnanosti (leden), Hrubý domácí produkt (4. čtvrtletí) – předběžný odhad
  • Polsko: Hrubý domácí produkt (2020) – předběžný odhad
  • USA: Jádrový deflátor výdajů na osobní spotřebu PCE (prosinec), Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (leden) – finální údaj, Rozjednané prodeje nemovitostí (prosinec)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností