Akcenta top

Ranní zprávy 27.11.2020

Ranní zprávy 27.11.2020
CZ2020_11_27

Klíčové události

  • Eurozóna: Peněžní nabídka M3 v říjnu zrychlila na 10,5 % r/r ze zářijových 10,4 % r/r. Záznam z posledního zasedání Evropské centrální banky
  • Německo: Spotřebitelská důvěra podle agentury GfK v průzkumu na prosinec poklesla na -6,7 z listopadových -3,2 bodu.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Obchodování koruny vůči euru ve čtvrtek probíhalo především v rozmezí 26,11 – 26,20 CZK/EUR. Dnešek byl poznamenán nižší likviditou na devizovém trhu s ohledem na zavřené trhy v USA. A žádných výraznějších pohybů se pravděpodobně nedočkáme ani dnes. Z technického pohledu to vypadá, že se koruna v příštím týdnu pokusí otestovat srpnová maxima, tj. hranici 26 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář bude dnes opět prázdný a statistik se dočkáme až v příštím týdnu. Za pozornost včera stála slova guvernéra ČNB J. Rusnoka podle kterého by expanzivnější fiskální politika vlády, konkrétně zmínil snížení daní, mohla vést k rychlejší normalizaci měnové politiky. Na listopadovém zasedání ČNB byla právě fiskální politika zmíněna jako jedna z významných nejistot pro makroekonomickou prognózu ČNB. A je pravdou, že plánované zrušení superhrubé mzdy by představovalo silný fiskální impuls. Stabilita sazeb ČNB je však pro příští rok i nadále tím pravděpodobnějším scénářem. Zároveň se zdá, že bankovní radu, minimálně guvernéra, netrápí ani aktuálně výrazně silnější kurz koruny oproti listopadové prognóze.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera koruna oslabila a obchodování se v průběhu dne ustálilo těsně pod hranicí 22 CZK/USD. Vůči polskému zlotému koruna mírně posílila pod hladinu 5,85 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera maďarský forint pohyboval v blízkosti hladiny 361 HUF/EUR. Polský zlotý mírně oslabil, když se obchodování i nadále drželo v rozmezí 4,46 – 4,48 PLN/EUR. Dále se komplikuje schválení rozpočtu EU na období 2021–2027 a fondu podpory, když včerejší schůzka premiérů Maďarska a Polska naznačila, že pokud EU neustoupí od podmínky právního státu, tak budou opravdu rozpočet vetovat.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro z ranních 1,194 USD/EUR oslabilo a část dne se obchodovalo pod hladinou 1,19. Výraznějších pohybů jsme se však včera nedočkali, když obchodování bylo ovlivněno zavřenými trhy v USA (Den díkůvzdání). Vzhledem ke zkrácené obchodní seanci v USA je i během dneška pravděpodobnější klidnější obchodování s nižšími objemy, pokud se tedy nestane nic mimořádného.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Indikátor ekonomického sentimentu (listopad), Spotřebitelská důvěra (listopad)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností