Akcenta top

Ranní zprávy 27.10.2020

Ranní zprávy 27.10.2020
CZ2020_10_27

Klíčové události

  • ČR: Konjunkturální průzkum ukázal, že důvěra v ekonomiku během října meziměsíčně poklesla, a to o 4,5 bodu na 86,4 bodu. Z pohledu dílčích indexů si pohoršil hlavně indikátor důvěry spotřebitelů, který se propadl o 11,6 bodu na rovných 86 bodů. Důvěra podnikatelů se meziměsíčně snížila o celé 3 body na 86,5 bodu.
  • Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo se v říjnu zastavil na hodnotě 95,0 bodu.
  • USA: Prodeje novostaveb v září meziměsíčně poklesly o 3,5 %, Index výrobní aktivity z okolí Dallasu se v říjnu zastavil na hranici 19,8 bodu, v září to přitom bylo 13,6 bodu.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Hlavní událostí včerejšího dne bylo zveřejnění údajů týkajících se nejnovějšího konjunkturálního průzkumu. Ten naznačil, že nálada mezi domácími ekonomickými subjekty se v říjnu zhoršila, když souhrnný indikátor důvěry poklesl o 4,5 bodu na hodnotu 86,4, což jde především na vrub restriktivním opatřením vlády. Vývoj ekonomického sentimentu byl však značně diferenciovaný. Výrazně poklesla důvěra mezi spotřebiteli a v sektoru služeb. Mezi spotřebiteli se v říjnu výrazně zvýšily obavy ze zhoršení celkové ekonomické a vlastní finanční situace. Oproti tomu protipandemická opatření v říjnu zatím příliš neovlivnila průmysl, což je také důvod, proč důvěra podnikatelů v průmyslu mírně vzrostla. Opět se snížil podíl podnikatelů v průmyslu, kteří hodnotili svou celkovou poptávku jako nedostačenou, a vzrostlo i využití výrobních kapacit podniků ve zpracovatelském průmyslu. Mírný pokles důvěry si v říjnu připsalo odvětví obchodu a stavebnictví. Podaří-li se udržet zpracovatelský průmysl v chodu a nedojde k zastavení produkce jako na jaře, tak lze v závěrečných měsících letošního roku očekávat pokračující duální vývoj české ekonomiky – relativně solidní situace v průmyslu oproti dále se zhoršující situaci v sektoru služeb. A jaká během pondělí panovala situace na devizovém trhu? Pro korunu mírně nepříznivá. Z ranních 27,22 Kč za jedno euro si totiž ve zbytku dne pohoršila až na konečných 27,28 CZK/EUR.
  • USDCZK & PLNCZK: Od samého rána se tuzemská měna pohybovala těsně nad hranicí 23 korun na dolar. Šance na její prolomení ale vzaly záhy za své, když oslabila o celých deset haléřů. Ve zbytku dne sice část těchto zrát smazala, na lepší kurz než 23,09 CZK/USD to ovšem nestačilo. Na devizovém trhu s polským zlotým se situace měnila každou hodinu. I tady však nakonec koruna oslabila. Zavírací kurz činil 5,96 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Maďarskému forintu se na rozdíl od české koruny relativně dařilo. Pondělní ráno začínal kurzem 365,5 HUF/EUR, odpoledne každopádně jeho hodnotu stlačil až k hranici 364,8 HUF/EUR. Jednalo se však o výjimku, neboť další středoevropská měna – polský zlotý – zaznamenal během dne několik významných ztrát, kvůli nimž se jeho kurz propadl na úroveň 4,578 PLN/EUR.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru vypadala situace jak na houpačce. Nakonec z ní ale ‚vítězně‘ vzešel dolar, který upevnil svoji pozici na konečných 1,181 USD/EUR.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Peněžní nabídka M3 (září).
  • USA: Počet nových objednávek zboží dlouhodobé spotřeby (září), index spotřebitelské důvěry CB (říjen), index výrobní aktivity z okolí Richmondu (říjen).
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností