Akcenta top

Ranní zprávy 26.11.2021

Ranní zprávy 26.11.2021
CZ2021_11_26

Klíčové události

  • ČR: Bankovní rada České národní banky zpřísnila poskytování hypotečních úvěrů s platností od 1. dubna příštího roku.
  • Německo: Hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí po zpřesnění vzrostl o 1,7 % k/k a o 2,5 % r/r. Spotřebitelská důvěra podle agentury GfK v prosinci poklesla na -1,6 z listopadových 1,0 bodu.
  • Polsko: Míra nezaměstnanosti v říjnu poklesla na 5,5 % ze zářijových 5,6 %.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna se vůči euru ve čtvrtek pohybovala v okolí hladiny 25,50 CZK/EUR. V závěru dne koruna oslabila po slovech guvernéra ČNB J. Rusnoka, který prohlásil, že si dovede představit, že v prosinci ČNB úrokové sazby nezvýší. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný. Kromě zavedení nouzového stavu kvůli zrychlující pandemii stálo včera za pozornost zasedání bankovní rady ČNB, na kterém došlo opět ke zpřísnění. Tentokráte se však nezvyšovaly základní úrokové sazby, ale zpřísnilo se poskytování hypotéčních úvěrů – do hry se od 1. dubna vracejí ukazatele příjmu a dluhové služby DTI a DSTI a horní limit ukazatele poměru úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti LTV se snižuje na 80 %. ČNB tak těmito opatřeními reaguje na přehřívající se trh nemovitostí, když ceny bytů jsou podle ČNB nadhodnocené o téměř 25 %.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna ve čtvrtek během dne mírně posílila k úrovni 22,70 CZK/USD, avšak v závěru dne zisky odevzdala. Na měnovém páru s polským zlotým se obchodovalo těsně nad hladinou 5,45 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn ve čtvrtek posílil maďarský forint, který pozitivně reagoval na skutečnost, že Maďarská centrální banka (MNB) zvýšila jednotýdenní depozitní sazbu o 40 bazických bodů na 2,9 %. Tuto možnost MNB avizovala již v minulém týdnu. Forint díky tomu posílil na 366 HUF/EUR. Polský zlotý ve čtvrtek ráno posílil a následně se pohyboval v rozmezí 4,665 – 4,675 PLN/EUR. Do boje s negativním dopadem spotřebitelské inflace na polské domácnosti nově vstoupila polská vláda, která plánuje dočasně snížit DPH na elektřinu a plyn a také spotřební daň u pohonných hmot. Kromě toho dostanou chudší domácnosti cílenou finanční podporu.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru byl ve čtvrtek klid a obchodovalo se v rozmezí 1,121 – 1,123 USD/EUR. Chyběly statistiky a odpoledne hlavně likvidita, protože se v USA slavil Den díkůvzdání. Dnes jsou pro změny zkrácené obchodní hodiny v USA, takže ani dnes nelze na eurodolaru vyloučit mírnější pohyby než normálně.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Projevy centrálních bankéřů (ECB) – Lagardeová, Schnabelová, Panetta, Peněžní nabídka M3 (říjen)
  • Německo: Ceny dovozu (říjen)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností