Akcenta top

Ranní zprávy 25.01.2022

Ranní zprávy 25.01.2022
CZ2022_01_25

Klíčové události

  • ČR: Lednový konjunkturální průzkum ukázal, že souhrnný indikátor důvěry se meziročně zvýšil o rovné dva body na hranici 97,6 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů narostl o 2,3 bodu na aktuálních 98,8 bodu, na straně spotřebitelů evidují statistici nárůst o dvě desetiny, díky čemuž se jeho celková výše dostala na hodnotu 91,4 bodu.
  • Eurozóna: Kompozitní index PMI se dle předběžného odhadu aktuálně pohybuje na úrovni 52,4 bodu. Index PMI ve zpracovatelském sektoru dosahuje hodnoty rovných 59 bodů, zatímco index PMI v sektoru služeb se v lednu snížil na 51,2 bodu.
  • Německo: Zdejší kompozitní index PMI se podle předběžného odhadu drží na hranici 54,3 bodu. Index PMI ve zpracovatelském sektoru se během ledna vyšplhal na 60,5 bodu a index PMI v sektoru služeb pak na hodnotu 52,2 bodu.
  • Polsko: Maloobchodní tržby v prosinci meziročně vzrostly o 16,9 procenta.
  • USA: Kompozitní index PMI se aktuálně dle předběžného odhadu pohybuje na úrovni 50,8 bodu. Index PMI ve zpracovatelském sektoru poklesl na současných 55,0 bodu, přičemž stejně tak poklesl i index PMI v sektoru služeb – ten se nachází na hodnotě 50,9 bodu. Co se týče indexu národní aktivity v okolí Chicaga, jeho prosincová úroveň činila -0,15 bodu.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: České koruně pro tentokrát vstup do nového týdne příliš nevyšel. Ve vztahu k jednotné evropské měně během včerejška mohutně oslabila. Zatímco ještě časně zrána stálo jedno euro 24,39 Kč, pozdě odpoledne se kurz vyšplhal až na úroveň 24,57 CZK/EUR, což je jeho nejvyšší hodnota od 6. ledna.
  • USDCZK & PLNCZK: Velice podobný vývoj byl k vidění rovněž na páru koruny s americkým dolarem. I zde česká měna celkem výrazně oslabila. V pět hodin odpoledne byl jeden dolar k dostání za 21,73 koruny. V případně devizového trhu, kde se česká koruna směňuje za polský zlotý, už byla situace o něco příznivější. Koruna dokázala posílit, a to konkrétně lehce pod hranici 5,38 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Jak si během včerejška vedly ostatní středoevropské měny? Smolný den má za sebou rovněž maďarský forint, jehož hodnota se vůči euru propadla na 360,8 HUF/EUR. Jednotná evropská měna si celkem jednoznačně polepšila, i co se týče jejího vztahu k polskému zlotému. Ráno bylo euro na trzích k dostání za 4,525 zlotého, v podvečer se kurz dostal na hodnotu 4,571 PLN/EUR.
  • EURUSD: Kde se euru naopak příliš nezadařilo, byl hlavní měnový pár. I když se v samém závěru dne podařilo jednotné evropské měně část svých dřívějších ztrát umazat, na lepší kurz než 1,131 USD/EUR to nestačilo.

Očekávaná data a události

  • Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo (leden).
  • USA: Index důvěry spotřebitelů (leden), index výrobní aktivity z okolí Richmondu.
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností