Akcenta top

Ranní zprávy 22.11.2023

Ranní zprávy 22.11.2023
CZ2023_11_22

Klíčové události

  • Maďarsko: Tamní centrální banka (MNB) snížila hlavní sazbu na 11,5 %, depozitní sazbu na 10,5 %.
  • Polsko: Mzdy v soukromém sektoru v říjnu vzrostly o 12,8 % r/r. Zaměstnanost v říjnu klesla o 0,1 % r/r. Průmyslová produkce v říjnu vzrostla o 1,6 % r/r. Ceny průmyslových výrobců v říjnu klesly o 4,1 % r/r.
  • USA: Prodeje stávajících nemovitostí v říjnu klesly o 4,1 % m/m.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem nepodařilo umazat pondělní ztráty, naopak je dále mírně prohloubila. V závěru odpoledne se obchodovalo nad hladinou 24,50 CZK/EUR. Rozhovor poskytla viceguvernérka bankovní rady České národní banky (ČNB) E. Zamrazilová, dle které ČNB zvažuje dva rizikové scénáře. Dle prvního bude lednové přecenění silné, ceny energií budou ve srovnání s očekáváním vyšší a rada začne snižovat úrokové sazby, což by nebyl dobrý nápad. V rámci druhého rizikového scénáře by pak ČNB držela sazby na vysoké úrovni příliš dlouho, zbytečně by tak škrtila ekonomiku. Dopady na HDP by však dle její analýzy byly minimální. V tuto chvíli se tak rada rozhodla vyčkat, až bude inflace skutečně směřovat k cíli bezpečně a dlouhodobě.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruně rovněž nedařilo, ztráty si připisovala zejména později odpoledne, kdy se obchodování přesunulo výrazněji nad hladinu 22,40 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým se české koruně naopak dařilo, když umazala část předešlých ztrát. Na konci odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 5,60 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se nedařilo maďarskému forintu, který tak prohloubil předešlé ztráty. V závěru odpoledne se pohyboval v blízkosti úrovně 380,5 HUF/EUR. Maďarská centrální banka snížila dle očekávání hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 11,5 %. Ztráty vůči společné evropské měně si včera připsal také polský zlotý, zakončil na hladině 4,37 PLN/EUR.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru si euro udrželo své pondělní zisky, když zakončilo mírně pod hladinou 1,095 USD/EUR. Později odpoledne byl však v jeho případě patrný oslabující trend. Zápis z posledního zasedání Fedu zveřejněný včera večer potvrdil, že debata o možném snížení sazeb zatím vůbec neprobíhala, a to v souvislosti s inflací, která i nadále zůstává nad inflačním cílem. Členové rady se zároveň domnívají, že by mohlo dojít k opětovnému růstu inflace (případně k delšímu setrvání na stávajících úrovních) a bude tak třeba v rámci měnové politiky učinit ještě více. Politika tak bude muset zůstat restriktivní, dokud data neukážou, že inflace je jednoznačně na cestě k 2% cíli.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Spotřebitelská důvěra – předběžný odhad (listopad)
  • Polsko: Maloobchodní tržby (říjen)
  • USA: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (říjen), Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 18.11.), Spotřebitelská důvěra dle Michiganské univerzity – finální údaj (listopad)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností