Akcenta top

Ranní zprávy 22.06.2021

Ranní zprávy 22.06.2021
CZ2021_06_22

Klíčové události

  • Polsko: Průmyslová produkce v květnu vzrostla o 0,8 % m/m a 29,7 % r/r. Ceny průmyslových výrobců v květnu vzrostly o 6,5 % r/r.
  • USA: Index národní aktivity v okolí Chicaga v květnu vzrostl na hodnotu 0,29 z dubnových -0,09 bodu.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna vůči euru na úvod nového týdne mírně posílila a obchodování se v průběhu dne postupně přesouvalo k hladině 25,50 CZK/EUR. Žádných výraznějších pohybů jsme se však nedočkali. Mírné posílení koruny lze dát do souvislosti s oslabením amerického dolaru, z čehož včera těžily i další středoevropské měny. Kurz koruny bude v tomto týdnu výrazně ovlivněn vývojem na eurodolaru, když oslabování eura by mělo na slabší úrovně tlačit i korunu. Na druhé straně na středečním zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) velmi pravděpobně dojde ke zvýšení úrokových sazeb a ČNB bude signalizovat utahování měnové politiky i pro druhou polovinu letošního roku. To by mělo pro změnu koruně pomoci k posílení vůči euru. Během dneška i s ohledem na vyčkávání na středeční zasedání ČNB očekáváme klidnější charakter obchodování.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna včera posílila a zamířila pod hladinu 21,50 CZK/USD. Mírné ztráty si naopak koruna připsala na měnovém páru s polským zlotým, kde se ke konci odpoledne pohybovala kolem hladiny 5,63 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn na úvod týdne maďarský forint vůči euru posílil pod hladinu 354 HUF/EUR. Dnešek bude patřit zasedání tamní centrální banky (MNB), na kterém je očekáváno zvýšení úrokových sazeb. Dařilo se i polskému zlotému, který posílil až k úrovni 4,53 PLN/EUR a smazal tak část ztrát z minulého týdne. Na další výraznější posílení zlotého v tomto týdnu však zatím nesázíme.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se na začátku týdne dařilo euru, které posílilo nad hladinu 1,19 USD/EUR a dokázalo tak smazat část ztrát z minulého týdne. Z pohledu technické analýzy nelze pro nejbližší dny vyloučit pokračující korekci eura na dočasně silnější úrovně směrem k hladině 1,20 USD/EUR. Podle prezidentky Evropské centrální banky Ch. Lagardeové je na zvyšování úrokových sazeb v eurozóně ještě čas a předčasné utahování měnové politiky by představovalo riziko pro pokračující zotavování ekonomiky a vyhlídky inflace.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Spotřebitelská důvěra (červen) – předběžný odhad, Projev – P. Lane (Evropská centrální banka)
  • Maďarsko: Zasedání Maďarské centrální banky (MNB)
  • Polsko: Maloobchodní tržby (květen)
  • USA: Prodeje starších domů (květen), Index výrobní aktivity z okolí Richmondu (červen), Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Daly, Powell
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností