Akcenta top

Ranní zprávy 20.05.2021

Ranní zprávy 20.05.2021
CZ2021_05_20

Klíčové události

  • Eurozóna: Spotřebitelské ceny v dubnu finálně vzrostly o 0,6 % m/m a o 1,6 % r/r. Jádrová složka inflace v dubnu zpomalila na 0,7 % r/r z březnových 0,9 % r/r.
  • USA: Ze záznamu z dubnového zasedání Fedu vyplynulo, že část centrálních bankéřů vidí reálně, že se na nejbližších zasedáních začne probírat omezování měsíčních nákupů cenných papírů v rámci programu kvantitativního uvolňování. Podle některých členů Fedu se rovněž zvýšila pravděpodobnost, že se inflace dostane na „nežádoucí“ (rozuměno příliš vysoké) úrovně.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna vůči euru ve středu ráno oslabila a po zbytek dne převažovalo obchodování v rozmezí 25,45 – 25,50 CZK/EUR. Koruně včera nepomohlo zhoršení sentimentu na finančních trzích. Zatím je však předčasné spekulovat o výraznější korekci koruny po jejích ziscích z první poloviny května. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný a podobně tomu bude i dnes. Za pozornost stála včera slova člena bankovní rady české národní banky (ČNB) A. Michla, který by osobně se zvyšováním úrokových sazeb vyčkal do doby, než bude pandemie Covidu19 pod kontrolou. Na jednu stranu je tento přístup logický. Na straně druhé je však nutné dodat, že čekání na dobu, kdy bude pandemie plně pod kontrolou může trvat ještě dlouho a ČNB zároveň potřebuje řešit i aktuální stav věcí jako je např. zrychlující spotřebitelská inflace. ČNB sice primárně cíluje inflaci na horizontu měnové politiky, což je období 12-18 měsíců od současnosti, ale s ohledem na ukotvenost inflačních očekávání nemůže úplně ignorovat ani aktuální vývoj inflace. Zároveň se v bankovní radě po květnovém zasedání vykrystalizovaly hlasy pro co možná nejrychlejší zvyšování sazeb (M. Mora, T. Holub, V. Benda), zatímco A. Michl by se zvyšováním sazeb raději posečkal.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru ve středu koruna oslabila a po větší část středy se obchodovalo v rozmezí 20,80 – 20,90 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým se obchodovalo v rozmezí 5,62 – 5,64 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn dokázal včera vůči euru dále mírně rozšířit zisky maďarský forint, který se v závěru středečního odpoledne nacházel těsně pod hladinou 350 HUF/EUR. Obchodování polského zlotého k euru i včera pokračovalo tzv. do strany v rozmezí 4,517 – 4,533 PLN/EUR.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro zkraje středečního odpoledne krátce oslabilo pod hladinu 1,22 USD/EUR, ale velmi rychle se dokázalo nad tuto úroveň vrátit. Vyčkávalo se na večerní zveřejnění záznamu z dubnového zasedání americké centrální banky (Fed), po kterém euro prudčeji oslabilo.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Běžný účet platební bilance (březen)
  • Německo: Index cen průmyslových výrobců (duben)
  • Polsko: Vývoj mezd a zaměstnanosti v soukromém sektoru (duben)
  • USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 15. května), Index výrobní aktivity z okolí Philadelphie (květen), Indikátor vývoje ekonomiky CB (duben)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností