Akcenta top

Ranní zprávy 18.12.2020

Ranní zprávy 18.12.2020
CZ2020_12_18

Klíčové události

  • ČR: Bankovní rada České národní banky ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0,25 %. Ministerstvo financí ČR zahájilo přípravu na rozpočtové provizorium
  • Eurozóna: Spotřebitelské ceny v listopadu poklesly shodně o 0,3 % m/m i r/r. Růst jádrové složky inflace setrval na 0,2 % r/r.
  • Polsko: Zaměstnanost v listopadu poklesla o 1,2 % r/r a mzdy v soukromém sektoru vzrostly o 4,9 % r/r.
  • USA: Stavební povolení v listopadu vzrostly o 6,2 % m/m a zahájené stavby domů se zvýšily o 1,2 % m/m. Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti do 12. prosince zrychlil na 885 tis. Index výrobní aktivity z okolí Philadelphie v prosinci poklesl na 11,1 z listopadových 26,3 bodu.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna včera pokračovala v testování listopadových maxim. Obchodovalo se převážně v rozmezí 26,10 – 26,20 CZK/EUR. Prosincové zasedání bankovní rady ČNB podle předpokladu žádné změny v nastavení měnověpolitických parametrů nepřineslo. S úrokovými sazbami se nehýbalo a hlavní úroková sazba zůstala jednomyslně ponechána na úrovni 0,25 %. Prosinec rovněž potvrdil, že argumenty pro další uvolnění měnové politiky v podstatě vyprchaly a momentálně je krajně nepravděpodobné, že by se bankovní rada touto cestou vydala. Na druhé straně ještě rozhodně nenazrál čas na to, aby se centrální bankéři opravdu vážněji zabývali diskuzí o zpřísňování měnových podmínek. Pokud se nestane nic mimořádného, tak se zasedání bankovní rady i v 1. čtvrtletí příštího roku ponesou v podobném duchu jako to prosincové. Ostatně tak se nepřímo vyjádřil v závěru tiskové konference i guvernér J. Rusnok s tím, že jasněji by mohlo být spíše až v květnu. Nejistota směrem k roku 2021 se zvyšuje v případě fiskálu – informace, že se Ministerstvo financí připravuje na rozpočtové provizorium.
  • USDCZK&PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna včera opět posílila a v závěru odpoledne testovala hladinu 21,30 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým převažovalo obchodování v okolí hladiny 5,90 CZK/PLN.
  • EURHUF&EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera maďarský forint pohyboval v rozmezí 355–356 HUF/EUR a polský zlotý mezi hladinami 4,43 – 4,445 PLN/EUR.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru ve čtvrtek pokračovalo posilování eura až k hladině 1,226 USD/EUR. Meziroční růst spotřebitelské inflace v eurozóně v listopadu setrval v záporných hodnotách již čtvrtý měsíc v řadě a na razantnější vzedmutí inflace to ani pro nejbližší měsíce rozhodně nevypadá.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Běžný účet platební blance (říjen)
  • Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo (prosinec)
  • Polsko: Průmyslová produkce (listopad), Ceny průmyslových výrobců (listopad)
  • USA: Ukazatel vývoje americké ekonomiky CB Leading index (listopad)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností