Akcenta top

Ranní zprávy 18.01.2022

Ranní zprávy 18.01.2022
CZ2022_01_18

Klíčové události

  • ČR: Ceny průmyslových výrobců v prosinci meziměsíčně poklesly o 0,1 procenta. V rámci meziročního srovnání se každopádně jedná o nárůst ve výši 13,2 procenta.
  • Polsko: Jádrová složka inflace se v průběhu prosince ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 zvýšila o 5,3 procenta.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruně se na úvod nového týdne dařilo. Na nedávná maxima sice během pondělí nedosáhla, ve vztahu ke své výchozí pozici vůči euru si každopádně polepšila celkem významně. Ráno bylo jedno euro na devizových trzích k dostání za 24,53 Kč, v průběhu následujících hodin se nicméně hodnota směnného kurzu propadla až k hranici 24,42 CZK/EUR, tedy na podobnou úroveň, na jaké se kurz naposledy pohyboval ve čtvrtek.
  • USDCZK & PLNCZK: Velice podobný vývoj byl včera k vidění rovněž na měnovém páru s americkým dolarem. Až na jedno menší zaváhání koruna posilovala de facto po celý den, díky čemuž se jí podařilo stáhnout kurz na hranici 21,41 CZK/USD. To je však stále zhruba o 20 haléřů výš, než jak tomu bylo minulý týden. V případě devizového trhu s polským zlotý byla situace diametrálně odlišná. Směnný kurz osciloval oběma směry, avšak v celkovém zúčtování se v podstatě nic nezměnilo. Ráno i pozdě odpoledne byl jeden zlotý k dostání za 5,40 koruny.
  • EURHUF & EURPLN: Vedle koruny posílila i další středoevropská měna, konkrétně maďarský forint. V jeho případě se každopádně úspěch tak snadno nerodil, neboť během pondělka hned několikrát zaváhal. Nakonec ale svoji pozici upevnil, a to na zavíracích 355,9 HUF/EUR. Také zbylá regionální měna – polský zlotý - má za sebou relativně povedený den. Zatímco časně zrána bylo na tamních devizových trzích jedno euro k dostání za 4,538 zlotého, pozdě odpoledne stačilo investorům o 15 grošů méně.
  • EURUSD: Nahoru a dolů – tak se dá ve stručnosti charakterizovat vývoj, který byl během včerejšího dne k vidění na takzvaném eurodolaru, respektive hlavním měnovém páru. Zprvu se zdálo, že pondělek bude patřit jednotné evropské měně, ještě v průběhu dopoledne se ale iniciativy chopil dolar, který navzdory dalšímu pozdějšímu zaváhání stlačil hodnotu směnného kurzu na konečných 1,140 USD/EUR.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW (leden).
  • Německo: Index ekonomického sentimentu ZEW (leden).
  • USA: Index výrobní aktivity z okolí New Yorku (leden), index vývoje na trhu nemovitostí NAHB (leden).
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností