Akcenta top

Ranní zprávy 13.11.2023

Ranní zprávy 13.11.2023
CZ2023_11_13

Klíčové události

  • Eurozóna: Projev šéfky Evropské centrální banky Ch. Lagardeové: Věříme, že pokud budou úrokové sazby ponechány na stávající úrovni dostatečně dlouhou dobu (alespoň dvě nadcházející čtvrtletí), dostaneme se k 2% inflačnímu cíli. Je pravděpodobné, že v blízké budoucnosti by mohlo dojít k opětovnému zrychlení růstu cen, zejména v důsledku vysokých cen energií a ztráty efektu meziroční srovnávací základny.
  • ČR: Spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly o 0,1 % m/m a o 8,5 % r/r.
  • Polsko: Záznam ze zasedání tamní centrální banky (NBP): Polská ekonomika zůstává oslabená, meziroční propad maloobchodních tržeb ale zpomalil, což může být známkou oživování spotřeby. I přes zpomalení ekonomické aktivity zůstává příznivá situace na pracovním trhu, nezaměstnanost je nízká.
  • USA: Spotřebitelská důvěra dle Michiganské univerzity v listopadu dle odhadu klesla na 60,4 b.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Česká koruna v pátek na měnovém páru s eurem mírně oslabila. Obchodování se přesunulo nad úroveň 24,50 CZK/EUR. Tuzemská spotřebitelská inflace v říjnu zrychlila ze zářijových 6,9 % r/r na 8,5 % r/r. Toto zrychlení však bylo způsobeno především loňským promítnutím Úsporného tarifu do cen elektřiny. Pokud by tento tarif do výpočtu nebyl zahrnut, cenový růst by dle Českého statistického úřadu činil 5,8 %.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se české měně nedařilo, odevzdala tak většinu předešlých zisků. Na konci pátečního odpoledne se obchodovalo těsně pod hranicí 23,0 CZK/USD. Mírně pak koruna ztratila na měnovém páru s polským zlotým, když zakončila na hladině 5,54 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se dařilo maďarskému forintu, který si udržel čtvrteční zisky a dále na ně navázal. Zatímco v ranních hodinách probíhalo obchodování na hladině 379 HUF/EUR, odpoledne se forint vůči euru pohyboval na úrovni 377 HUF/EUR. Zisky vůči společné evropské měně si připsal také polský zlotý. V dopoledních hodinách posílil do blízkosti hladiny 4,415 PLN/EUR, v závěru odpoledne pak zakončil mírně pod hladinou 4,425 PLN/EUR.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru probíhalo obchodování v rozmezí 1,066 – 1,069 USD/EUR, v souhrnu si připsal mírné zisky americký dolar. Předběžný odhad důvěry amerických spotřebitelů za listopad přinesl zklamání, když došlo k poklesu na nejnižší hodnotu za posledních 6 měsíců. K propadu došlo jak u hodnocení současné situace, tak v případě očekávání do budoucna. Spotřebitelé mají obavy z negativních dopadů vysokých úrokových sazeb a stále probíhajících válek v Gaze a na Ukrajině.

Očekávaná data a události

  • ČR: Běžný účet platební bilance (září)
  • Německo: Běžný účet platební bilance (září)
  • Polsko: Běžný účet platební bilance (září), Zahraniční obchod (září)
  • USA: Projevy členů Fedu (Cooková)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností