Akcenta top

Ranní zprávy 13.01.2022

Ranní zprávy 13.01.2022
CZ2022_01_13

Klíčové události

  • ČR: Spotřebitelské ceny v prosinci vzrostly o 0,4 % m/m a o 6,6 % r/r. V souhrnu za rok 2021 spotřebitelská inflace činila 3,8 %. Vývozní ceny v listopadu vzrostly o 10,5 % r/r a dovozní ceny o 12,8 % r/r.
  • Eurozóna: Průmyslová produkce v listopadu vzrostla o 2,3 % m/m a poklesla o 1,5 % r/r.
  • USA: Spotřebitelské ceny v prosinci vzrostly o 0,5 % m/m a o 7,0 % r/r, přičemž v jádrové složce inflace zrychlila na 5,5 % r/r z listopadových 4,9 % r/r.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna vůči euru ve středu posílila a vrátila se zpět pod hladinu 24,40 CZK/EUR. Na EURCZK tak zatím stále pokračuje velmi silný apreciační trend, který včera přiživil člen bankovní rady ČNB T. Holub, který prohlásil, že se sazbami může ČNB jít až těsně pod 5 %. Klíčovou makroekonomickou statistikou byla včera prosincová spotřebitelská inflace. Růst cen meziročně zrychlil na 6,6 %. Zde je třeba připomenut, že v prosinci, stejně jako v listopadu, meziroční růst inflace zkreslovalo dočasné zavedení nulové DPH na elektřinu a zemní plyn. Bez tohoto mimořádného vlivu by meziročně spotřebitelské ceny vzrostly v prosinci téměř o 8 %. Nejprudší meziroční nárůst cen je však ještě před námi. Na začátku letošního roku je totiž nutné počítat s razantním nárůstem cen energií, což meziroční inflaci vystřelí až k 9 % (podle ČNB až nad 10 %). Pozitivem v tomto směru je alespoň to, že inflace by měla kulminovat na začátku letošního roku a od 2. čtvrtletí a následně ve druhé polovině letošního roku zpomalovat. Odhadovat celkovou inflaci pro letošní rok je obtížné, ale růst mezi 6 – 7 % % lze považovat za reálný.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna ve středu posílila až těsně nad hladinu 21,30 CZK/USD a to především díky vývoji na eurodolaru. Na měnovém páru s polským zlotým se obchodování udrželo pod hladinou 5,40 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn ve středu pokračovalo posilování maďarského forintu, který se dostal již na hladinu 355 HUF/EUR. Od začátku letošního roku forint vůči euru posílil již o téměř 4 % a v tomto ohledu je zatím letos nejrychleji posilující středoevropskou měnou. Polský zlotý v závěru středečního odpoledne zamířil pod hladinu 4,53 PLN/EUR (letošní maximum zlotého).
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se vyčkávalo na zveřejnění prosincové inflace v USA. Navzdory tomu, že inflace v jádrové složce mírně překonala tržní odhad a celková inflace je nejvyšší za posledních téměř 40 let, tak euro posílilo nad hladinu 1,14 USD/EUR, což je nejsilnější hodnota eura od poloviny loňského listopadu. Zároveň byl proražen boční trend na eurodolaru, který trval bezmála dva měsíce. Pokud se obchodování dokáže udržet nad hladinou 1,14, tak to pro nebližší dny indikuje další oslabení dolaru.

Očekávaná data a události

  • ČR: Maloobchodní tržby (listopad), Běžný účet platební bilance (listopad)
  • Eurozóna: Projevy centrálních bankéřů – De Guindos
  • Polsko: Běžný účet platební bilance (listopad)
  • USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 8. ledna), Index cen průmyslových výrobců (prosinec), Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Harker, Brainardová, Evans
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností