Akcenta top

Ranní zprávy 11.03.2021

Ranní zprávy 11.03.2021
CZ2021_03_11

Klíčové události

  • ČR: Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly o 0,2 % m/m a zvolnily na 2,1 % r/r z lednových 2,2 % r/r.
  • USA: Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly o 0,4 % m/m a 1,7 % r/r. Jádrová složka inflace však v únoru zpomalila na 1,3 % r/r z lednových 1,4 % r/r.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Obchodování koruny vůči euru se ve středu stabilizovalo v okolí hladiny 26,20 CZK/EUR. Domácí argumenty pro další oslabení koruny se snižují. Klíčovou roli nyní hraje sentiment na finančních trzích a vývoj ve středoevropském regionu. Z domácích makroekonomických statistik byla zveřejněna únorová spotřebitelská inflace. Předpoklady o dalším zrychlení inflace se v únoru nenaplnily, a to především kvůli meziměsíčně stabilním cenám potravin. Oproti lednu výrazněji rostly ceny pohonných hmot. V meziročním srovnání inflace zůstává nad 2 %, kde se bude pravděpodobně pohybovat i v nejbližších měsících.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruna včera pohybovala primárně v rozmezí 22 – 22,10 CZK/USD. Dnes bude pro obchodování důležitý odpolední výsledek zasedání Evropské centrální banky. Na měnovém páru s polským zlotým probíhalo obchodování především v rozmezí 5,73 – 5,74 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera maďarský forint obchodoval v širším okolí hladiny 367 HUF/EUR. Polský zlotý se pohyboval především v rozmezí 4,57 – 4,58 PLN/EUR.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru včera euro mírně posílilo a obchodování se během odpoledne pohybovalo v okolí hladiny 1,19 USD/EUR. Na eurodolaru je dnes odpoledne nutné počítat s vysokou volatilitou, a to kvůli zasedání Evropské centrální banky (ECB). O něco pravděpodobnější je podle nás oslabení eura směrem k hladině 1,18 USD/EUR. Rostoucí výnosy dluhopisů na dlouhém konci výnosové křivky se v posledních týdnech týkají především USA, ale ušetřeny nejsou ani vládní dluhopisy zemí eurozóny. Další růst výnosů v eurozóně by se mohl negativně promítnout do hospodářského oživení a zároveň i do ro zvyšujících se nákladů na obsluhu dluhu v řadě zemí. Rostoucí výnosy navíc znamenají i tlak na růst tržních úrokových sazeb a výsledně tak i na dražší financování podniků v eurozóně. A to není scénář, který by ECB uspokojoval. Změny v nastavení měnové politiky tak sice dnes odpoledne čekat nelze, ale vzkaz finančním trhům, že se ECB současný vývoj nelíbí, ano. Zároveň nelze vyloučit, že ECB oznámí zrychlení měsíčního nákupů dluhopisů v rámci programu PEPP. A v neposlední řadě bude zveřejněna i nová makroekonomická prognóza, která pravděpodobně pro letošek představí o něco pomalejší hospodářské oživení v eurozóně a zároveň o něco rychlejší růst inflace.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Zasedání Evropské centrální banky a nová makroekonomická prognóza
  • USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 6. března)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností