Akcenta top

Ranní zprávy 11.02.2020

Ranní zprávy 11.02.2020
CZ2020_02_11

Klíčové události

  • ČR: Podíl nezaměstnaných osob v lednu v souladu s tržním očekáváním vzrostl na 3,1 % z prosincových 2,9 %.
  • Eurozóna: Index důvěry investorů Sentix v únoru poklesl na 5,2 z lednových 7,6 bodu.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Obchodování koruny vůči euru se v úvodu nového týdne odehrávalo především na horní straně hranice 25 CZK/EUR. Koruna si tak v pondělí dokázala udržet větší část zisků z minulého týdne, avšak do blízkosti čerstvého post-intervenčního maxima z minulého čtvrtku se nepřiblížila. Z domácích makroekonomických statistik včera stála za pozornost lednová nezaměstnanost. Konkrétně podíl nezaměstnaných osob v lednu s ohledem na negativní sezónnost vzrostl na 3,1 % z prosincových 2,9 %. Domácí ekonomika v závěru roku 2019 dále zpomalovala a některé podniky, především ty průmyslové, začaly snižovat zaměstnanecké stavy. V souhrnu však situace na pracovním trhu zůstává na začátku letošního roku i nadále příznivá s vysokým počtem nabízených volných pracovních míst (v lednu 341,4 tis.), který výrazně převyšuje počet nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti v Česku je rovněž stále suverénně nejnižší v rámci zemí Evropské unie. Pracovní trh se v současnosti pohybuje na svých limitech. Nezaměstnanost vyjádřená podílem nezaměstnaných osob je rekordně nízká a možnost jejího dalšího poklesu je s ohledem na zpomalující ekonomiku v podstatě vyloučená.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna v pondělí oslabila nad hladinu 22,90 CZK/USD, a to primárně v reakci na vývoj na eurodolaru. Na měnovém páru s polským zlotým se obchodovalo v blízkosti letošních korunových maxim, a to převážně v rozmezí 5,96 – 5,97 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se na úvod nového týdne maďarský forint pohyboval v rozmezí 327 – 328,2 HUF/EUR a polský zlotý v pásmu 4,26 – 4,27 PLN/EUR.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro na úvod týdne prohloubilo své ztráty a odpoledne sestoupalo až na hladinu 1,092 USD/EUR na nejslabší hodnotu v letošním roce. Testování úrovně 1,09 a minima z loňského roku na 1,088 je během nadcházejících dnů velmi pravděpodobné. Obavy z čínského koronaviru se již začínají negativně projevovat na evropských statistikách, i když zatím jen na tzv. měkkých ukazatelích – únorový pokles důvěry investorů Sentix.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Projev Ch. Lagardeové (ECB) v Evropském parlamentu
  • USA: Projev J. Powella (Fed) před Výborem pro finanční záležitosti Sněmovny reprezentantů, Index optimismu mezi malými podniky NFIB (leden)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností