Akcenta top

Ranní zprávy 10.09.2020

Ranní zprávy 10.09.2020
CZ2020_09_10

Klíčové události

  • ČR: Devizové rezervy České národní banky v srpnu mírně poklesly na 133,22 mld. eur z červencových 133,28 mld. eur.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Obchodování koruny vůči euru se ve středu odehrávalo primárně nad hladinou 26,50 CZK/EUR. Znepokojivě zrychlující počet nakažených Covidem-19 korunu zatím nechává poměrně v klidu, když významnější pro kurz koruny je aktuálně vývoj na finančních trzích. Pokud se volatilita na finančních trzích zklidní, má koruna šanci zamířit zpět pod hladinu 26,50 CZK/EUR. Naopak pokud bude nárůst volatility a rizikové averze na trzích pokračovat, tak jsou další ztráty koruny nevyhnutelné. Covidová čísla by začala na korunu pravděpodobně negativněji doléhat v případě, že by vláda začala signalizovat, že zavede přísná protikoronavirová opatření. Zatímco spotřebitelská inflace v eurozóně v posledních měsících nezadržitelně směřuje směrem k nule a v srpnu meziročně poklesla (-0,2 %), tak v ČR se meziroční růst spotřebitelských cen stále pohybuje vysoko nad inflačním cílem České národní banky (ČNB). V červenci inflace vzrostla o 3,4 % r/r a v srpnu předpokládáme růst o 3,3 % r/r (srpnová inflace bude zveřejněna dnes). ČNB tak musí v tomto ohledu aktuálně balancovat mezi potřebou udržovat velmi nízké úrokové sazby s ohledem na hluboký pokles domácí ekonomiky na straně jedné a zároveň rychlejším růstem inflace na straně druhé.
  • USDCZKPLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruna zkraje středečního odpoledne nacházela na úrovni 22,60 CZK/USD (nejslabší hodnota koruny od konce července), avšak v závěru odpoledne se obchodování vrátilo pod hladinu 22,50. Na měnovém páru s polským zlotým koruna ztratila 2 haléře na 5,97 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint ve středu posílil na úroveň 357 HUF/EUR a polský zlotý z ranních 4,46 na téměř 4,44 PLN/EUR v závěru středečního odpoledne.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro ve středu dopoledne oslabilo na téměř měsíční minimum (1,176 USD/EUR), avšak během odpoledne euro ztráty vymazalo a zamířilo nad hladinu 1,18 USD/EUR. Absence významnějších makroekonomických statistik ve středu bude bohatě vynahrazena dnešním zasedáním Evropské centrální banky (ECB). ECB v minulém týdnu avizovala, že ji začíná znepokojovat příliš silný kurz eura a dnes k tomu nepochybně řekne více i prezidentka ECB Ch. Lagardeová. Kromě toho bude představena nová makroekonomická prognóza.

Očekávaná data a události

  • ČR: Index spotřebitelských cen (srpen), Indexy cen vývozu a dovozu (červenec)
  • Eurozóna: Zasedání Evropské centrální banky
  • USA: Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti (do 5. září), Ceny průmyslových výrobců (srpen)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností