Akcenta top

Ranní zprávy 06.05.2021

Ranní zprávy 06.05.2021
CZ2021_05_06

Klíčové události

  • Eurozóna: Kompozitní index PMI v dubnu finálně vzrostl na 53,8 z březnových 53,2 bodu. PMI v sektoru služeb v dubnu vzrostl na 50,5 z březnových 49,6 bodu. Ceny průmyslových výrobců v březnu vzrostly o 1,1 % m/m a o 4,3 % r/r.
  • Polsko: Polská centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0,10 %.
  • USA: V soukromém sektoru podle ukazatele ADP v dubnu vzniklo 742 tis. pracovních míst. Index ISM v sektoru služeb v dubnu poklesl na 62,7 z březnových 63,7 bodu.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruně se včera před dnešním zasedáním bankovní rady České národní banky (ČNB) podařilo posílit lehce pod hladinu 25,80 CZK/EUR. Klíčovou makroekonomickou událostí dnes bude zasedání bankovní rady ČNB. To se pravděpodobně ponese ve velmi podobném duchu jako tomu bylo u předchozích zasedání v letošním roce. Stěžejní proměnnou zůstává vývoj pandemie Covidu19 a kolem ní se točí i nastavení měnové politiky. Všichni členové bankovní rady se shodují v tom, že dokud nebude pandemie definitivně pod kontrolou a nebudou zřetelné signály udržitelného oživení domácí ekonomiky, tak k utahování měnové politiky nepřistoupí. Centrální bankéři zároveň avizují premisu, že riziko negativních dopadů v případě, že by se začalo se zvyšováním sazeb příliš brzy, je vyšší, než pokud by se zvyšování sazeb opozdilo. Konkrétně pro květen to znamená, že hlavní úroková sazba bude ponechána na úrovni 0,25 %. Dopad na kurz koruny od ČNB (odpolední tisková konference začíná v 15:45) by mohl být spíše ve prospěch posílení české měny.
  • USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem včera koruna přes ranní ztráty dokázala posílit a ke konci odpoledne se nacházela pod hladinou 21,50 CZK/USD. Vůči polskému zlotému koruna posílila na úroveň 5,63 CZK/PLN (měsíční maximum koruny).
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera dařilo maďarskému forintu, který posílil pod hladinu 359 HUF/EUR. Polský zlotý naopak ztrácel až k úrovni 4,58 PLN/EUR. Včerejší zasedání tamní centrální banky (NBP) se obešlo bez překvapení.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro ve středu dopoledne oslabilo a zamířilo pod hranici 1,20 USD/EUR. Ve zbytku dne se obchodovalo v blízkosti hranice 1,20. Situace v evropské ekonomice se v dubnu podle kompozitního indexu PMI zlepšila, a to především v sektoru služeb, kde s rozvolňováním a optimističtějšími vyhlídkami do dalších měsíců došlo k nárůstu hodnoty indexu nad předělovou hladinu 50 bodů (poprvé od loňského srpna). Na druhé straně je třeba zmínit, že v rámci největších čtyř zemí eurozóny bylo dubnové oživení ve službách nerovnoměrné. V USA tvorba nových pracovních míst v soukromém sektoru v dubnu mírně zaostala za tržním odhadem, ale i přes to bylo výsledné číslo silné.

Očekávaná data a události

  • ČR: Maloobchodní tržby (březen), Zasedání bankovní rady České národní banky
  • Eurozóna: Maloobchodní tržby (březen)
  • Německo: Nové průmyslové zakázky (březen)
  • USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 1.5.)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností