Akcenta top

Ranní zprávy 04.06.2020

Ranní zprávy 04.06.2020
CZ2020_06_04

Klíčové události

  • ČR: Podle ministryně financí Schillerové by mohl letošní schodek státního rozpočtu činit až 500 mld. korun.
  • Eurozóna: Kompozitní index PMI v květnu finálně vzrostl na 31,9 z dubnových 13,6 bodu. Míra nezaměstnanosti v dubnu vzrostla na 7,3 % z dubnových 7,1 %. Ceny průmyslových výrobců v dubnu poklesly o 2,0 % m/m a o 4,5 % r/r.
  • Německo: Míra nezaměstnanosti v květnu vzrostla na 6,3 % z dubnových 5,8 %, když nově přibylo 238 tis. nezaměstnaných. Kompozitní index PMI v květnu finálně zpřesněn na 32,3 bodu.
  • USA: V květnu podle ukazatele ADP ubylo v soukromém sektoru 2,76 mil. pracovních míst. Průmyslové zakázky v dubnu poklesly o 13,0 % m/m. Index ISM v sektoru služeb v květnu vzrostl na 41 z dubnových 26 bodů.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna ve středu ráno dokázala krátce posílit pod hladinu 26,50 CZK/EUR, avšak následně během dne si již další zisky nepřipsala. Ke konci středečního odpoledne se obchodovalo v blízkosti úrovně 26,60. I nadále platí, že zisky koruny, stejně jako dalších středoevropských měn, z posledních dnů považujeme za dočasné. Schodek státního rozpočtu letos nebude úplně původně plánovaných 40 mld. korun, ani následně navýšených 300 mld. korun, ale velmi pravděpodobně se přiblížíme 500 mld. korun, což je od března první opravdu reálný odhad výsledku hospodaření státu za letošní rok. Pokud počítáme, že letos domácí ekonomika poklesne o zhruba 8 %, tak dostáváme poměr schodku k HDP necelých 10 %! Vzhledem k tomu, že většina evropských zemí na tom bude podobně či hůře a v případě USA bude tento poměr činit cca 20 %, tak to vlastně až tak tragické číslo nebude. V několikaletém nadhledu je samozřejmě taková výkonost veřejných financí absolutně neudržitelná.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruna pohybovala v rozmezí 23,60 – 23,85 CZK/USD. Rizikem pro kurz je dnešní zasedání Evropské centrální banky skrz vývoj na eurodolaru. Na měnovém páru s polským zlotým koruna posílila a seshora se přiblížila hranici 6 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint posílil na úroveň 344 HUF/EUR. Polský zlotý neudržel ranní zisky (téměř 4,37) a v závěru odpoledne se nacházel nad hladinou 4,41 PLN/EUR.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru ve středu euro sice opatrně, ale přeci jen posilovalo a v závěru odpoledne se nacházelo na úrovni 1,122 USD/EUR. Klíčovou událostí dnes bude zasedání Evropské centrální banky (ECB), které zároveň představuje riziko pro výrazné pohyby na eurodolaru. Parametry měnové politiky se sice pravděpodobně měnit nebudou, ale bude zveřejněna nová makroekonomická prognóza, která bude hodně kontrastovat se současným optimismem na finančních trzích. Zajímavý bude sledovat i vzkaz ECB německému ústavnímu soudu kvůli oprávněnosti nákupu státních dluhopisů (program PSPP).

Očekávaná data a události

  • ČR: Průměrná mzda (1. čtvrtletí)
  • Eurozóna: Maloobchodní tržby (duben), Zasedání Evropské centrální banky
  • USA: Obchodní bilance (duben), Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 30. května)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností