Akcenta top

Ranní zprávy 01.06.2021

Ranní zprávy 01.06.2021
CZ2021_06_01

Klíčové události

  • Eurozóna: Peněžní nabídka M3 se v dubnu meziměsíčně zvýšila o 9,2 %, ještě v březnu se tento ukazatel pohyboval na hodnotě +10,1 %.
  • Německo: Index spotřebitelských cen značící míru inflace se v květnu podle předběžného odhadu zvýšil o 0,5 % meziměsíčně. Pokud jde o jeho meziroční změnu, zde je registrován nárůst o 2,5 %.
  • Polsko: Hrubý domácí produkt se podle finálních údajů v prvním letošním čtvrtletí meziročně propadl o 0,9 %. Ve srovnání s předchozím kvartálem však došlo k 1,1procentnímu růstu.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: První hodiny včerejšího dne se v případě devizového trhu, na kterém se obchoduje česká koruna a euro, nesly ve znamení posilování druhé zmíněné měny. Krátce popoledni se však trend otočil, a byla to naopak koruna, jež začala vylepšovat kurz ve svůj prospěch. A protože v něm pokračovala až do konce dne, stlačila jeho hodnotu na 25,44 CZK/EUR.
  • USDCZK & PLNCZK: Velice podobný vývoj byl k vidění rovněž na měnovém páru s americkým dolarem. Zprvu se zdálo, že americká měna během pondělka posílí, následně ale koruna tuto situaci otočila a začala upevňovat. A to tak, že se jí podařilo dostat kurz na úroveň 20,81 CZK/USD. V případě devizového trhu, kde se obchoduje tuzemská koruna a polský zlotý zůstal kurz de facto nezměněn. Ráno i odpoledne byl jeden zlotý k dostání za 5,68 koruny.
  • EURHUF & EURPLN: Také maďarskému forintu se během včerejška relativně dařilo. Posiloval v podstatě v průběhu celého dne, díky čemuž dokázal stlačit směnný kurz na hranici 347,3 HUF/EUR. Dobrou kondici středoevropských měn potvrdil na úvod nového týdne i polský zlotý. Ráno bylo na tamních trzích jedno euro k dostání za 4,484 zlotého, pozdě odpoledne se však kurz pohyboval už pod hranicí 4,48 PLN/EUR.
  • EURUSD: Úvod týdne byl ovlivněn zavřenými trhy v USA a ve Velké Británii kvůli státním svátkům. Pondělní obchodování se tak odehrávalo ve znamení velmi nízké likvidity, což se konkrétně na eurodolaru projevilo obchodováním v úzkém pásmu 1,220 – 1,223 USD/EUR. Dnešek již bude o poznání zajímavější, a to jak z pohledu statistik, když v eurozóně bude zveřejněn předběžný odhad květnové spotřebitelské inflace, tak i z pohledu výrazně vyšší likvidity na finančních trzích.

Očekávaná data a události

  • ČR: Vývoj HDP (Q1/2021), index PMI (květen), bilance státního rozpočtu (květen).
  • Eurozóna: Index PMI ve výrobním sektoru (květen), index CPI (květen), míra nezaměstnanosti (duben).
  • Německo: Index PMI ve výrobním sektoru (květen), míra nezaměstnanosti (květen).
  • Polsko: Index PMI ve výrobním sektoru (květen), index CPI.
  • USA: Index PMI ve výrobním sektoru (květen), projev členů Fedu Lael Brainardové a Randala Quarlese, setkání členů OPECu, výdaje ve stavebnictví (duben).
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností