Akcenta top

Ranné správy 18.02.2020

Ranné správy 18.02.2020
CZ2020_02_18

Klíčové události

  • Bez významnějších makroekonomických událostí

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna v úvodu nového týdne vůči euru mírně posílila. Během pondělního odpoledne se obchodování stabilizovalo těsně nad hladinou 24,80 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný a podobně tomu bude i dnes, což však neznamená, že se nemůžeme dočkat výraznějších pohybů koruny.
  • USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem v pondělí probíhalo obchodování primárně v rozmezí 22,85 – 22,95 CZK/USD. V souhrnu za celý den koruna vůči dolaru mírně posílila. Vůči polskému zlotému koruna v pondělí posílila na úroveň 5,82 CZK/PLN a opět tak vylepšila svoje post-intervenční maximum.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint v úvodu týdne neudržel dopolední zisky a ke konci odpoledne se pohyboval na úrovni 336 HUF/EUR. Ztráty si vůči euru připsal i polský zlotý, který pondělní obchodování zavíral nad hladinou 4,26 PLN/EUR.
  • EURUSD: Obchodování na hlavním měnovém páru se v úvodu nového týdne odehrávalo v úzkém rozmezí 1,083 – 1,085 USD/EUR. Pod nízkou volatilitu a slabé objemy obchodů se v pondělí podepsaly zavřené americké trhy, když se v USA slavil Den prezidentů (Presidents' Day). Euro se tak momentálně drží na nejslabších hodnotách od dubna 2017. Včera nebyly zveřejněny žádné významnější statistiky z eurozóny ani z USA. Pozornost trhů je tak i nadále upřena na coronavirus, respektive na to, jak moc negativní dopad bude mít na čínskou ekonomiku a tím zprostředkovaně i na ekonomiky JV Asie a výsledně i na evropské a americké podniky. Například podle aktuálního průzkumu Americké obchodní komory zhruba tři čtvrtiny amerických firem působících v Číně nemá aktuálně dostatek zaměstnanců pro továrny v Číně tak, aby mohly plně obnovit výrobu. Problematická je aktuálně doprava v rámci Číny a části zaměstnancům je tak znemožněno vrátit se po prodloužených svátcích do práce. Narušeny jsou tak dodavatelské řetězce a dodávky průmyslového zboží či např. dodávky pro automobilový průmysl. Optimistický rozhodně není ani aktuální výsledek průzkumu Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK), podle kterého více než polovina dodavatelů automobilových součástek v Německu plánuje snižování počtu zaměstnanců, a to jak s ohledem na pokles nových zakázek, tak i v souvislosti s přechodem na elektromobilitu. Pro Německo a výsledně zprostředkovaně ani pro Evropskou centrální banku a euro se nejedná o pozitivní zprávy.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW (únor)
  • USA: Index výrobní aktivity z okolí New Yorku (únor), Index vývoje situace na trhu nemovitostí NAHB (únor)
Chcete se dozvědět více o našich službách?
AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností